LAPORAN SITUASI COVID-19

Apa COVID-19?
Coronavirus minangka jinis virus umum sing nyebabake infeksi ing irung, sinus, utawa tenggorokan ndhuwur.Umume koronavirus ora mbebayani.

Ing wiwitan taun 2020, sawise wabah Desember 2019 ing China, Organisasi Kesehatan Dunia ngenali SARS-CoV-2 minangka jinis koronavirus anyar.Wabah kasebut kanthi cepet nyebar ing saindenging jagad.

COVID-19 minangka penyakit sing disebabake dening SARS-CoV-2 sing bisa nyebabake apa sing diarani dokter infeksi saluran pernapasan.Bisa mengaruhi saluran pernapasan ndhuwur (sinus, irung, lan tenggorokan) utawa saluran pernapasan ngisor (tenggorokan lan paru-paru).

Iki nyebar kanthi cara sing padha karo coronavirus liyane, utamane liwat kontak wong-kanggo-wong.Infèksi kalebu saka entheng nganti mateni.

SARS-CoV-2 minangka salah siji saka pitung jinis koronavirus, kalebu sing nyebabake penyakit abot kaya sindrom pernapasan Timur Tengah (MERS) lan sindrom pernapasan akut dadakan (SARS).Coronavirus liyane nyebabake umume selesma sing mengaruhi kita sajrone taun, nanging dudu ancaman serius kanggo wong sing sehat.

Sajrone pandemi, para ilmuwan wis ngawasi varian kaya:
Alpha
Beta
Gamma
Delta
Omicron
Lambda
Mu
Suwene coronavirus bakal tahan?

Ora ana cara kanggo ngerti suwene pandemi bakal terus.Ana akeh faktor, kalebu upaya masarakat kanggo alon-alon nyebarake, pakaryan peneliti kanggo sinau luwih lengkap babagan virus kasebut, golek perawatan, lan sukses vaksin kasebut.

Gejala COVID-19
Gejala utama kalebu:

Mriyang
watuk
Sesak ambegan
Kesulitan ambegan
kesel
Adem, kadang karo goyang
Sakit badan
Sakit sirah
Sakit tenggorokan
Macet / irung meler
Mundhut mambu utawa rasa
Mual
diare
Virus kasebut bisa nyebabake radhang paru-paru, gagal ambegan, masalah jantung, masalah ati, kejutan septik, lan pati.Akeh komplikasi COVID-19 bisa disebabake dening kondisi sing dikenal minangka sindrom pelepasan sitokin utawa badai sitokin.Iki nalika infèksi micu sistem kekebalan awak kanggo mbanjiri aliran getih kanthi protèin inflamasi sing disebut sitokin.Dheweke bisa mateni jaringan lan ngrusak organ sampeyan.Ing sawetara kasus, transplantasi paru-paru dibutuhake.

Yen sampeyan ngelingi gejala abot ing ngisor iki ing awak dhewe utawa wong sing dikasihi, njaluk bantuan medis langsung:

Kesulitan ambegan utawa sesak ambegan
Nyeri dada utawa tekanan sing terus-terusan
bingung
Ora bisa tangi kanthi lengkap
Lambe utawa rai kebiruan
Stroke uga wis dilaporake ing sawetara wong sing duwe COVID-19.Elingi CEPAT:

Pasuryan.Apa salah siji sisih pasuryan wong mati rasa utawa drooping?Apa esemane miring?
Lengan.Apa lengen siji lemes utawa mati rasa?Yen padha nyoba ngangkat tangan loro, apa lengen siji sag?
Wicara.Apa dheweke bisa ngomong kanthi cetha?Dijaluk mbaleni ukara.
Wektu.Saben menit diitung nalika ana wong sing nuduhake tandha-tandha stroke.Telpon 911 langsung.
Yen sampeyan kena infeksi, gejala bisa katon ing sawetara dina 2 utawa nganti 14. Iki beda-beda saben wong.

Miturut peneliti ing China, iki minangka gejala sing paling umum ing antarane wong sing nandhang COVID-19:

mriyang 99%
Kesel 70%
Batuk 59%
Kurang napsu 40%
Sakit badan 35%
Sesak ambegan 31%
Mukus/dahak 27%
Sawetara wong sing dirawat ing rumah sakit amarga COVID-19 uga duwe gumpalan getih sing mbebayani, kalebu ing sikil, paru-paru, lan arteri.

Apa sing kudu dilakoni yen sampeyan mikir sampeyan duwe

Yen sampeyan manggon ing utawa wis lelungan menyang wilayah sing nyebarake COVID-19:

Yen sampeyan ora kepenak, tetep ing omah.Sanajan sampeyan duwe gejala sing entheng kaya sirah lan irung meler, tetep ing omah nganti sampeyan luwih sehat.Iki ngidini dokter fokus marang wong sing lara luwih parah lan nglindhungi para pekerja kesehatan lan wong sing bisa sampeyan temoni ing dalan.Sampeyan bisa uga krungu iki diarani self-quarantine.Coba manggon ing kamar sing kapisah adoh saka wong liya ing omah sampeyan.Gunakake jedhing sing kapisah yen sampeyan bisa.


Wektu kirim: Jan-19-2022